Af kandidatstuderende på psykologi ved Københavns Universitet, Line Brehm Johansen og Sofie Marie Føns Bruun.

Babette Rothchilds ”Kroppen husker – om krop og psyke i traumebehandling” – et must read for alle som arbejder med traumer.

Kroppen lyver ikke – vi skal derfor lytte til den.

Som kandidatstuderende på psykologi introduceres vi for meget forskelligartet viden – dog oplever vi inddragelsen af kroppen/somatik i behandlingsformerne som fraværende. Igennem litteratur omkring seksuelle traumer, er vi blevet mere bevidste omkring, hvordan kroppen anerkendes som en del af, hvordan vi, som psykologer, forstår og behandler traumer. Kroppen lyver ikke – vi skal derfor lytte til den.

En bog om traumer, som vi synes er særligt inspirerende og gerne vil anbefale jer, er Babette Rothchilds ”Kroppen husker – om krop og psyke i traumebehandling” (2004).

Traumer kan ikke altid tales ”væk”, i stedet må vi lytte til klientens krop, og sammen udforske, hvad den forsøger at fortælle os.

Rothchild fremhæver, at det er en misforståelse, at traumer udelukkende lagres i vores eksplicitte hukommelse. Rothchild opfordrer derfor til, at vi, som psykologer/behandlere, forholder os til kroppen og dens særegne sensoriske hukommelse.

_9788771290332Kroppens oplevelse af situationen, har en ligeså traumatisk værdi, som den eksplicitte hukommelse. Traumer kan ikke altid tales ”væk”, i stedet må vi lytte til klientens krop, og sammen udforske, hvad den forsøger at fortælle os.

Som psykolog bliver opgaven derfor at hjælpe med at skabe mening og sammenhæng mellem kroppens og psykens signaler, i stedet for at anse krop og psyke som uforenelige. Rothchild har inspireret os til at udforske mere litteratur om traumeforståelse

God fornøjelse med bogen!

Line Brehm Johansen og Sofie Marie Føns Bruun

Line og Sofie studerer begge på sidste del af kandidaten i psykologi ved Københavns Universitet, og er aktive bestyrelsesmedlemmer samt terapeuter i den frivillige forening Psykologisk Samtalecenter. Begge starter praktikforløb 1.februar, og glæder sig til at anvende teori i praksis. Begge har studeret et semester i udlandet, på Victoria University of Wellington i New Zealand, og har arbejdet med psykologien både i behandlings- og forskningsøjemed.